Transport produktów łatwo psujących tylko pod ścisłą kontrolą
REKLAMA
REKLAMA
Niesie to za sobą konsekwencje nie tylko w postaci ogromnych strat finansowych, ale również może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumentów.
REKLAMA
Jednym z ważniejszych i niezbędnych elementów sukcesu w transportach spożywczych jest nowoczesny, regularnie serwisowany tabor, w tym specjalistyczne autocysterny z dodatkowym wyposażeniem i funkcjami grzania, chłodzenia, podwójną izolacją, różnym zestawieniem komór.
REKLAMA
Nowoczesna flota do przewozu płynnej żywności, którą np. dysponuje Trans Polonia, składa się z jedno i wielokomorowych cystern oraz tank-kontenerów o pojemności od 26.000 do 31.000 litrów. W zależności od wymogów klienta ważna jest elastyczność w dostosowaniu warunków przewozu do potrzeb związanych z produktem, w szczególności z temperaturą, stopniem hermetyczności czy wymogami dotyczącymi koszerności i przewozu niebezpiecznych produktów spożywczych zgodnie z konwencją ADR.
Czynnikiem bezdyskusyjnym jest przestrzeganie stosownych przepisów. Transport artykułów spożywczych pod względem prawnym reguluje ATP – umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów oraz konwencja CMR, która reguluje wszystkie kwestie formalno-prawne związane z wykonywaniem międzynarodowego transportu drogowego towarów. Przepisy zawarte w umowie ATP określają warunki przewozu produktów spożywczych oraz wymagania dotyczące kontroli nadwozi. Umowa ATP określa m.in. warunki oraz temperatury podczas transportu artykułów spożywczych schłodzonych, kwestie kontroli oraz klasyfikacji pojazdów do transportu żywności, metody pomiarów i badań jak i znakowania pojazdów.
Konwencja CMR wprowadza i ujednolica m.in. takie kwestie jak warunki umowy o przewóz drogowy towarów, dokumentację przewozową, odpowiedzialność przewoźnika, tryb skarg i reklamacji czy roszczenia wynikające z przewozu. W przypadku Trans Polonii potwierdzeniem wysokiej jakości usług są również wdrożone procedury w ramach ISO 9001:2008 oraz SQAS.
Ponadto gwarantem najwyższego poziomu usług jest doświadczona kadra, wykwalifikowana w zakresie kompleksowej obsługi logistycznej. Najważniejsza jest profesjonalna i przyjazna opieka oraz kompetencje spedytorów czy kierowców, którzy będą w stanie szybko i elastycznie reagować na wszelkie zaistniałe zmiany i sytuacje.
REKLAMA
Wiedza kierownictwa Trans Polonii jest potwierdzona Certyfikatem Kompetencji Zawodowych, zespół spedytorów posiada duże doświadczenie oraz doskonałą znajomość języków, a kierowcy poddawani są systematycznym szkoleniom i testom. Dodatkowo wdrożony jest system oceny pracy kierowców oparty o najlepsze światowe wzorce.
Obecnie klienci wymagają bardzo szybkich reakcji na każdym poziomie procesu logistycznego. Konieczna jest elastyczność i szybkość w odbiorach produktów. Warunkiem koniecznym w takich przewozach jest nie tylko wzorowa terminowość, ale również bardzo krótki czas tranzytu.
Jednym z najważniejszych czynników jest bezwzględne przestrzeganie list przed-produktów, których przewóz jest zabroniony przed załadunkiem kolejnego produktu. Dla przykładu przy transporcie glukozy, w przypadku niektórych firm, zabronionymi przed-produktami są np.: proszek kakaowy, olej rybny, lecytyna, sole mineralne, parafina, woski czy krew. Przy transporcie dobrej jakościowo czekolady nie można przedtem przewozić oleju czy też mleka.
Są również bardzo duże obostrzenia co do sterylności i zasad mycia cystern. W większości przypadków stosowane są szczególne procedury mycia. Przed każdym ładowaniem autocysterny żywnościowe są dokładnie czyszczone, myte, dezynfekowane i suszone według wymagań zleceniodawcy.
Przestrzeganie procedur i pełna kontrola jest nieodzownym elementem budowania bezpieczeństwa przy operacjach transportowych. Dodatkowo każda cysterna, używana do przewozu łatwo psujących się płynnych produktów spożywczych, powinna być certyfikowana według wymagań konwencji ATP. Takie cysterny żywnościowe posiadają termoizolację i są specjalnie oznakowane. Przy tego typu przewozach stosowane są specjalne dokumenty transportowania ładunków spożywczych.
Trans Polonia przewozi produkty takie jak mleko, śmietana, soki, miazga owocowa, czekolada i masa kakaowa, alkohole: wino, etanol (spirytus), Whisky. Przewozi również oleje i tłuszcze jadalne, melasę, glicerynę, glukozę i słodziki oraz produkty koszerne. Główne relacje to Polska – Unia Europejska. Częste kierunki przewozów to Węgry, Niemcy, Beneluks, Włochy, Austria, Hiszpania, Rumunia, Bułgaria oraz Grecja. Trans Polonia specjalizuje się również w transporcie gliceryny z krajów Unii Europejskiej do Rosji.
Trans Polonia S.A. aktualnie będąca wiodącym przewoźnikiem w zakresie transportów z sektora chemicznego, które są główną gałęzią całej organizacji, nie pozostając biernym, ciągle poszerza ofertę przewozów, upatrując obecnie duży potencjał w przewozach płynnych artykułów spożywczych. „Spożywcza” logistyka jest jednym z najbardziej wymagających i złożonych skrzydeł sektora TSL .
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA