Szwajcarskie smakowitości
REKLAMA
REKLAMA
Zarezerwuj na wakacje dom/apartament w Szwajcarii.
REKLAMA
Posiłek po szwajcarsku
Szwajcarzy od lat najchętniej wybierają proste do przyrządzenia potrawy, które wypełniają żołądek i nie kosztują zbyt wiele. Na obiad mogą to być np. ziemniaki zapiekane (Rösti) z kiełbasą, sadzone jajka lub Älpler Maggronen (makaron) z musem jabłkowym.
REKLAMA
Na zakończenie wędrówki lub niedzielnego spaceru Szwajcarzy uwielbiają zjeść Z'Vieri-Plättli (półmisek podawany o godzinie czwartej), sałatka z kiełbasą lub tuńczykiem (Thonsalat) z ogromną ilością cebuli. Najlepsze Z'Vieri-Plättli znajdziemy górskich gospodach lub w restauracjach w miejscowościach wycieczkowych.
Sery (najczęściej grujer, ementaler, appenzeller, ser w postaci skrobanych falbanek lub alpejski), suszone mięso, słonina i masło serwowane są na drewnianym talerzu razem z chlebem. Talerz taki musi obowiązkowo wyglądać gluschtig lub aamächelig (kusząco) a chleb powinien być chüschtig (smakowity). Do tego pije się pochodzące z danej okolicy czerwone lub białe wino.
Fondue i raclarette
Szczególne miejsce pośród dań głównych zajmują jednak potrawy serowe: fondue i raclette. Organizowane przy tej okazji spotkanie jest często ważniejsze niż samo spożywanie tradycyjnej potrawy.
REKLAMA
Do dobrego fondue potrzebny jest ser – przynajmniej w dwóch różnych gatunkach – czosnek i białe wino. Caquelon to brzuchate naczynie na fondue, ustawiane pośrodku stołu na specjalnym podgrzewaczu. Przy pomocy małego, przypominającego widelec rożna, każdy z gości zanurza kawałki chleba w gorącej serowej zupie. Ale uwaga: ten, kto zgubi w naczyniu swój kawałek chleba nie będzie wprawdzie wysmagany pejczem jak to miało miejsce w książce »Asterix wśród Szwajcarów«, ale musi coś ofiarować lub postawić! Może to być pocałunek, może być także po kieliszku wódki lub wina dla wszystkich uczestników spotkania.
Najbardziej popularnym fondue jest w Szwajcarii moitié-moitié (pół grujera i pół vacherin). Do fondue oraz do raclette pija się musujące białe wino lub czarną herbatę. Raclette jest potrawą prostszą w przygotowaniu. Ser Raclette z Wallis jest powoli topiony z pomocą stołowego grilla, a następnie krojony na plastry. Do tego podawane są kartofle w mundurkach, ogórki konserwowe i konserwowane białe cebulki. Kieliszeczek wiśniowej wódki, wypity po spożyciu obu tych serowych potraw, wpływa korzystnie na trawienie.
Desery
Również zwolennicy słodkich deserów znaleźli się w Szwajcarii na właściwym miejscu. Pyszne torty serwowane są tu we wszystkich możliwych wariantach i składają się z różnorodnych rodzajów ciasta, owoców i orzechów. Na szczególną uwagę zasługują trzy spośród nich, znane na całym świecie: orzechowy tort z Engadin, Rüeblitorte z Aargau, składający się z tartej marchwi, orzechów laskowych, jajek, cynamonu i cukru oraz wiśniowy tort z Zug z maślanego kremu i biskwitów, ułożonych na spodzie, upieczonym z ubitego na sztywno białka i utartych orzechów laskowych.
Alkohole
Po smacznym posiłku przyda się zawsze coś na trawienie. A napojów określanych jako digestif w Szwajcarii nie brakuje. Obok wymienionej już wyżej wiśniowej wódki z Zug (Zuger Kirschwasser), szczególnie łagodnej w smaku, jeżeli leżakowała co najmniej dwanaście lat, można też popróbować Pflümli lub Pruneau, wódek śliwkowych, Le Bon Père William, wódki pędzonej na gruszkach lub Eau-de-vie de Pommes, czystej wysokoprocentowej wódki z jabłek gravenstein. Należy tu wspomnieć o szczególnym przysmaku, serwowanym na życzenie gości na zakończenie posiłku. Jest to Kafi fertig lub Kafi Lutz, gorąca, słaba kawa z dużą ilością cukru i nie mniejszym dodatkiem którejś z owocowych wódek: wiśniówki, śliwkówki lub też wódki ziołowej.
Oferta szwajcarskich win, zamawianych w lokalach na Dezi (0,1 l) (jeden, trzy lub pięć Dezi), jest duża. Z Wallis pochodzą białe wina: Petite Arvine, Fendant i Johannisberg oraz czerwone: Dôle i Humagne rouge. Waadtland dostarcza białe Féchy, Vinzel i Dézaley oraz czerwone Salvagnin i Pinot Noir. Znad jeziora Neuchâtel pochodzą białe wina Chardonnay, Chasselas, Pinot blanc oraz Neuchâtel, czerwone Pinot Noir i różowe Oeil de Perdrix, znad jeziora Genewskiego białe Chasselas i czerwone Gamay. A w Ticino znajdziemy bardzo dobre białe i czerwone Merlot. Nie należy zapominać również o winach z Aargau, Gryzonii, Schaffhausen, St. Gallen, Thurgau i Zurychu. W tych okolicach wytwarza się przede wszystkim biały Riesling-Sylvaner i czerwony Blauburgunder.
A gdy po na zakończenie posiłku podejdzie do Państwa kelnerka, nazywana w Szwajcarii Serviertochter (córka serwująca posiłki) i zapyta: »Sind Sie bedient?« (Czy Państwo są obsługiwani?), będzie to znaczyć mniej więcej: »Czy mają Państwo jeszcze jakieś życzenia?«. Zobaczymy, jak Państwo odpowiedzą po tak obfitym posiłku.
Zamów katalog na lato lub ofertę "szytą na miarę".
Wynajmij dom na wakacje w Szwajcarii - www.interhome.pl
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.