Śladami sommelierów – Samochodem do Portugalii
REKLAMA
REKLAMA
Portugalia niegdyś stanowiła potęgę na morzach i oceanach. Z tego względu jej historia związana jest z eksportem wina – głównie Porto i Madery. Porto jest to topowe wino portugalskie, które jest znane na całym świecie. Występuje w gatunkach: białym, czerwonym, słodkim. Jest ono najbardziej znane obok słynnej Madery. Część ekspertów uważa je za najlepsze czerwone wino na świecie.
REKLAMA
Wino w stylu porto wytwarza się w wielu regionach winiarskich na świecie – np. w Południowej Afryce, Australii czy Kalifornii. Jednak prawdziwe porto powstaje w okolicach rzeki Douro.
Porto charakteryzuje się tym, iż podczas fermentacji do moszczu dolewa się niewielką ilość spirytusu. Ta technika wzmacniania wina została wprowadzona przez Anglików. Czynili to po to , aby podczas morskiego transportu wino nie uległo zepsuciu. W taki sposób powstało jedno z najbardziej popularnych win o wyraźnie słodkim smaku.
Zobacz również: Co należy wiedzieć przed wyjazdem do Francji?
Jeśli będziemy raczyć się portugalskimi specjałami na terenie tego kraju, to na pewno, do którejś z potraw zostanie nam zaproponowany kieliszek porto. Do serów (np. angielskiego, ostrego, stiltona) podaje się entrée. Vintage i Vintage Quinta – rodzaje Porto.Jest ono wyśmienite także do orzechów czy suszonych owoców. W Portugalii do porto poleca się także tradycyjny, owczy , zielono-żółty Serra , owianego dużą sławą sery z Alentejo – Serpa, Azeitão, Ilha i Rabaçal. Porto komponuje się doskonale również z francuskim serem Roquefort i z włoską Gorgonzolą.
Ten trunek jest też doskonałym kompanem suszonych owoców, orzechów włoskich, czekolady czy wykwintnego fois gras z gęsi.
REKLAMA
W Dolinie Douro białe porto podaje się z prażonymi migdałami. Możemy zamówić je do ryby i otrzymać doskonałe połączenie smaku. Ruby to Porto o owocowym posmaku, jest bardzo młode i aromatyczne. Można je konsumować z wieloma potrawami. Najlepiej jednak pasuje do serów, które również tak jak one są młode i aromatyczne. Doskonale nadaje się do deserów – czyli do ciasta owocowego, musu czekoladowego czy do leśnych owoców oraz do gruszek w syropie. Porto typu Tawny jest stworzone do konsumpcji w towarzystwie foie gras, Quiche Lorrain - słynnego lotaryńskiego ciasta z boczkiem , czekolady, suszonych fig, deserów na bazie kawy i migdałów oraz przeznaczone jest jest do kremów i deserów pokroju crème brûlée.
Kiedy będziemy podróżować po Portugalii to nie musimy wcale być częstymi gośćmi degustacji w regionach winiarskich, wystarczy, że odwiedzimy pierwszą lepszą winiarnię i zakupimy dany rodzaj porto. Dokonując zakupu Porto zwróćmy uwagę na etykietę, na której będą się znajdować określenia dotyczącego jego klasyfikacji.
Zobacz również: Ile alkoholu i tytoniu możesz przewieźć bez cła?
REKLAMA
REKLAMA