Śladami Sommelierów – Niemcy
REKLAMA
REKLAMA
Bogata oferta turystyczna Niemiec nie musi się ograniczać tylko do zwiedzania Bawarii tudzież Monachium. Niemcy są jednym z najbardziej cenionych producentów wina i mogą poszczycić się produkcją kilku niepowtarzalnych szczepów wytwarzanych z najdorodniejszych winogron.
REKLAMA
Podróżując samochodem po różnych regionach i winnicach naszych sąsiadów będziemy mogli zdegustować kilkadziesiąt rodzajów win i wyrobić sobie opinie na temat jakości wina naszych zachodnich sąsiadów.
Zobacz również: Śladami Sommelierów – Węgry
Niemcy specjalizują się głównie w produkcji białych win - które stanowią ok. 83 procent krajowej produkcji. Racząc się klimatem niemieckich winnic zapoznamy nasze kubki smakowe z podstawowymi gatunkami wina.
REKLAMA
Műller-Thurgau to krzyżówka Rieslinga i Silvanera, charakteryzująca się bukietem kwiatowym. Posiada ono dużo mniejszą kwasowość niż Riesling. Jest to najbardziej szlachetny szczep niemiecki. Jego owocowy aromat stonowany jest subtelną kwasowością. W smaku jest pikantny i posiada duży potencjał starzenia.
Silvaner jest natomiast średniej jakości szczepem , który zbierany jest wcześniej niż Riesling. Inna odmiana winogron, z której produkuje się Kerner charakteryzuje się świeżością oraz lekką nutą kwasowości. Scheurebe daje wino o dobrej kwasowości, aromatyczne, pikantne oraz owocowe. Ruländer powstały ze szczepów Grauburgunder i Pinot gris to jedno z bardziej szlachetnych win tego kraju.
Wina czerwone
Niemcy mogą również poszczycić się wytwarzaniem czerwonych win. Najbardziej popularne szczepy to Spätburgunder - wino owocowe z lekko gorzkawym akcentem.
Następne z serii to wino o nazwie Portugieser - wino o jasno czerwonej barwie, lekkie.
Trollinger również cechuje się jasnoczerwoną barwą, owocowym bukietem i świeżością. Wyczuwalny jest lekki odcień goryczki.
Niemcy podzielone są na 13 obszarów winiarskich. Każdy obszar produkuje charakterystyczny dla swojego regionu rodzaj wina.
Wina markowe w Niemczech można podzielić na kilka rodzajów. Pierwszym z nich jest QbA. Do tej kategorii należy duża rzesza win wyróżniających się dużą lekkością, świeżością i nadających się do codziennej konsumpcji.
REKLAMA
QmP to wina o najlepszym smaku i jakości. Dzielą się na podgrupy m.in. Kabinett – najlżejsze wina produkowane z pełni dojrzałych winogron.
Następna podgrupa to Spätlese – wina o intensywnym aromacie, bardziej skoncentrowane i przeznaczone do konsumpcji wraz z posiłkami o wyraźnym aromacie.
Auslese to wina również szlachetne o intensywnym bukiecie oraz smaku.
Beerenauslese są wytwarzane z przejrzałych, pojedynczych owoców. Sa to wina deserowe o zrównoważonej kwasowości. Eiswein to wina produkowane na kanwie winogron zbieranych podczas pierwszych przymrozków. Trockenbeerenauslese to wina ze specjalnie przesuszonych gron zbliżonych do rodzynek o bogatym a zarazem słodkim , wręcz miodowym aromacie.
Zobacz również: Ubezpieczenie assistance a wyjazd zagraniczny
REKLAMA
REKLAMA