Śladami Sommelierów – Grecja
REKLAMA
REKLAMA
Grecja to upalny kraj o pięknym krajobrazie, który zachwyca nie tylko swoją ofertą turystyczną, lecz także szeroką paletą produkowanych na jej terenie win z najlepszych zbiorów.
REKLAMA
Dla ludzi żądnych wrażeń i chcących obcować z nowymi smakami europejskiego wyrafinowania, polecamy podróż do antycznego świata Hellenów. Różnobarwność tego kraju i bogactwo różnych szczepów wina na pewno zachęci nas do dalszych podróży do tej części Europy.
Zobacz również: O czym należy pamiętać wyjeżdżając za granicę?
Najbardziej popularnym winem jest Retsina – produkowana w dużej mierze ze szczepu Savatiano. Uprawa ta stanowi prawie 90 procent upraw Attyki oraz 75 procent Evii. Jest to wino o niskiej kwasowości.
Inny znany grecki szczep to Roditis, produkowany w Tessali. Ten szczep daje wina typu rose. Znacznie w mniejszym stopniu produkuje się wina ze szczepu Chardonnay, Sauvignion Blanc czy Cabernet Sauvignion.
Poza Grecją Centralną w innych regionach również produkuje się wina, które stanowią wizytówkę danego miejsca.
Najbardziej górzystym regionem winiarskim jest Epirus. Jednym z bardziej znanych producentów win jest tam Katogi Averoff – który ma doskonałą renomę w produkcji Cabernet Sauvignion.
REKLAMA
Mówiąc o szczepach greckich nie można nie wspomnieć o Macedonii. Mimo, iż ten region ma charakter bardziej bałkański aniżeli egejski to jednak produkcja wina w tej części Europy ma wykazuje duże konotacje z grecką szkołą „sztuki winiarskiej”.
Pierwszym z najbardziej znanych szczepów Macedonii jest Naoussa. Ma on bardzo duży potencjał winiarski i jest najbardziej reprezentatywny dla Macedonii.
Drugi bardzo znany szczep to Xynomavro oraz Amyndaio, w którym najbardziej znanymi winnicami sa Grypas Vegoritis.
Zobacz też: Podpowiadamy co warto wiedzieć przed wyjazdem – Grecja kontynentalna cz. I
Na Peloponezie historia wina sięga aż 7 tys. lat. Na górskich zboczach uprawia się winorośl, która dojrzewa w upalnym i gorącym słońcu Grecji kontynentalnej.
Najbardziej znane szczepy to Nemea, Patras, Mavrodaphne de Patras. Wytwarzane tam wino jest doskonałe do czerwonych mięs. Do najsłynniejszych winnic należą Boutari, Semeli, Tsantis czy też Skouras. Wszystkie z wyżej wymienionych winnic maja bogate portfolio winiarskie, jednak ciężko spotkać jego produkty w Polsce.
REKLAMA
Patras specjalizuje się w produkcji win białych o świeżym i rześkim aromacie, których kanwę stanowi szczep o nazwie Roditis. Wytwarza się tam również Muscat de Patras - wino deserowe, likierowe.
W Tessali możemy uraczyć nasze kubki smakowe doskonałym Chardonnay czy też słodkim Muskatem hamburskim.
W Tracji – ojczyźnie Spartakusa - wytwarza się 50 tysięcy hektolitrów wina rocznie. Wina z tego regionu charakteryzują się bardziej znaczeniem lokalnym aniżeli światowym. Znanym szczepem z tego regionu jest Zoumiatiko – który wykazuje pewne podobieństwa do win bułgarskich.
Zobacz również: Bezpieczeństwo podczas podróży
REKLAMA
REKLAMA