Kulinarne podróże – czyli co oferuje nam europejska kuchnia?
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia francuska – pionierzy stylu
REKLAMA
Kuchnia francuska charakteryzuje się dużym bogactwem potraw i ogromną różnorodnością. Wynika to w dużej mierze z położenia kraju oraz z urozmaiconego klimatu państwa nad Loarą.
Francuska kuchnia, paradoksalnie będąc bardzo bogatą w tłuszcz, jest jednocześnie zdrowa. Głównym składnikiem tej kuchni są owoce morza i ryby oraz sery, z których wyrobu Francja słynie od pokoleń.
Tego wyrobu jest przeszło 370 gatunków we Francji a na dodatek jest ona jednym z najpopularniejszych regionów winiarskich na świecie. Ta fuzja smaku stawia ją na czołowym miejscu w rankingu kuchni starego kontynentu.
Zobacz również: Na co należy zwrócić uwagę przed przystąpieniem do dalekiej podróży?
Włoski temperament smaku
Kuchnia włoska szybko została zaadaptowana na obcy grunt, z racji prostoty i niedużej ilości czasu, którą trzeba poświęcić na przygotowywanie włoskich potraw. Głównym jej składnikiem są pasty, makarony oraz pizza czy też lazania.
W palecie przypraw włoskiej kuchni przeważają: oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek i rozmaryn. Podstawowym dodatkiem do past i makaronów jest parmezan. Jeśli będziemy mieli okazje degustować potrawy na Półwyspie Apenińskim to przygotujmy się na dominacje oliwy z oliwek, pomidorów, makaronu, czosnku, ryb i owoców morza.
Smak Peloponezu - kuchnia grecka
W kuchni greckiej przeważają takie składniki jak: czosnek, oliwa z oliwek, liście winorośli, duża ilości warzyw oraz baranina i ryby. Ta kuchnia również opiera się na oliwie z oliwek, która obecna jest w każdej potrawie. Nie jest to kuchnia ciężko strawna, lecz lekka oraz nisko-tłuszczowa. Jej charakter – jak to bywa w niektórych krajach Europy Południowej – jest dyktowany śródziemnomorskim klimatem.
Zobacz również: O czym należy pamiętać wyjeżdżając za granicę?
Potrawy prosto z korridy - smaki Hiszpanii
Hiszpańska kuchnia należy do najbardziej rozpowszechnionych na świecie. Dominują w niej najczęściej ryby, owoce morza, warzywa, oliwa z oliwek czy też pikantne wędliny oraz jagnięcina. Do najbardziej znanych potraw tej kuchni zaliczają się: Paella, tortilla, gazpacho czy tapas.
Kuchnia z nad Balatonu - Węgry
Kuchnia węgierska zaliczana jest do środkowoeuropejskich i jest dość nowatorskim zjawiskiem na arenie europejskich smaków. Przeważają w niej duże ilości czerwonej papryki - zarówno słodkiej jak i ostrej. Węgierska kuchnia jest znana przede wszystkim z pikantnego gulaszu czy przepysznej zupy rybnej. Do niemal każdej potrawy dodawane są: cebula, pomidory, wołowina, cielęcina, czosnek, pieprz, majeranek, kminek, szafran, oregano czy tymianek.
REKLAMA
REKLAMA