Wiedeńskie kawiarnie i cukiernie
REKLAMA
REKLAMA
Wiedeńska kawiarnia traktowana jest jak najprzyjemniejszy sposób poszerzenia w nieskończoność czterech ścian własnego domu. »Nie w domu i nie na świeżym powietrzu«; tak czuli się tu swego czasu tak zwani wiedeńscy kawiarniani literaci. Oczywiście i dziś spotkać można w kawiarniach pisarzy. Często jednak pozostają nierozpoznani, co zresztą ani trochę ich nie złości. Robert Menasse chętnie siaduje w Café Sperl, a Ilse Aichinger – wielką damę literarury austriackiej, napotkamy raczej w Café Tirolerhof.
REKLAMA
Zarezerwuj dom/ apartament wakacyjny w Wiedniu.
W kawiarniach spotykają się ze swymi klientami adwokaci, podobnie jak ludzie interesu, negocjujący przy kawie umowy, lub po prostu wszyscy ci, który mają sobie do powiedzenia albo bardzo wiele albo zupełnie nic. Typowa wiedeńska kawiarnia musi spełniać szereg bardzo istotnych kryteriów. Zaliczają się do nich świeże rogaliki (zwane tu kipferl) na śniadanie, jajko w szklance (koniecznie o właściwej konsystencji), duży wybór krajowych i zagranicznych gazet i czasopism, a także obowiązkowa szklanka wody.
Kawa – ale jaka?
Co do jakości serwowanej kawy nie ma co dyskutować, musi być smaczna i już. Wyraz twarzy kelnera, zwanego w wiedeńskich kawiarniach »Obers« nie będzie dla nas zbyt pochlebny, gdy zamówimy kawę nie zwracając uwagi na to czy jest to kawa czarna, cappuccino z dodatkiem mleka lub śmietanki czy też »brązowa«, złagodzona domieszką wody. Zamawianie filiżanki kawy, bez żadnych dodatkowych życzeń, stanowi nieomalże nietakt. Typowe wiedeńskie kawiarnie (obok Sperl i Tirolerhof także Landtmann i Bräunerhof) istnieją także w Linzu (Traxlmayer), Salzburgu (Bazar) i Innsbrucku (Central).
Wiedeńskie słodkości
REKLAMA
Pomiędzy cukiernią i kawiarnią jest ogromna różnica – są to nieomalże dwa różne światy – mimo, że w obu tych miejscach serwowana jest kawa i wypieki. Na tym podobieństwa się kończą. W cukierni chodzi bardziej o torty, ciasta i ciastka, kruche ciasteczka, krajanki i rolady (te ostatnie z nadzieniem orzechowym lub makowym), krótko mówiąc o wyroby cukiernicze, a mniej o gazety i umówione spotkania.
Aby móc zapoznać się z bogatą ofertą wiedeńskich smakołyków: tortem Esterházy-Dobos lub Malakoff, a przede wszystkim i bezwarunkowo ze sławnym tortem Sachera, ciastem Kaisergugelhupf i Kardinalschnitte aż do drobnych ciasteczek z Ischl i ciastek z kremem włącznie, należy zaplanować odwiedzenie wielu cukierni takich jak np. Demel lub Kurkonditorei Oberlaa (Wiedeń), Zauner (Bad Ischl), cukierni Grellinger (Gmunden), Schatz (Salzburg) lub Koloini (Villach).
Zamów katalog na lato lub ofertę "szytą na miarę".
Wynajmij dom na wakacje - www.interhome.pl
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.