Kulinarne podróże: co jada się na Warmii i Mazurach?
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli znajdziemy się na terytorium Mazur to na pewno będziemy mieli okazje obcować z tamtejszą kuchnią. Jest ona pełna naleciałości niemieckich, które na przestrzeni wieków rozwijały się równolegle do polskich korzeni gotowania. W efekcie kuchnia regionu jest połączeniem tych dwóch tradycji.
REKLAMA
Zobacz również: Podróż samochodem pod Kanałem La Manche
Przebywając na Warmii i Mazurach zauważymy, że jest ona obfita w dania słodko-kwaśne oraz w mięsa i kluski.
REKLAMA
Są to inspiracje zaczerpnięte z tradycji dawnych Prus Wschodnich. Polskie akcenty tej kuchni to obecność śmietany w większości potraw, duża ilość ziół oraz dobre jakościowo wędliny. Największymi przysmakami regionu jest barszcz czerwony czy też flaki. W każdej restauracji warmińsko - mazurskiej dostaniemy schab po mazursku, grochówkę, kapuśniak czy też rybę z jabłkami.
Znaną potrawą są fraszynki – kotleciki z ziemniaków i mąki ziemniaczanej, które są nadziewane pikantnym farszem. Inne potrawy, których zapewne spróbujemy to pyzy, kartacze czy tez pierogi ruskie.Są to dania popularne w całej Polsce, lecz warto spróbować ich na terenie Warmii i Mazur. Zapoznamy się wówczas ze specyfiką ich przyrządzania na terenach, z których się wywodzą.
Zobacz również: Jak obliczyć średnie zużycie paliwa na 100 km?
REKLAMA
REKLAMA