Jak przewozić wino samochodem?
REKLAMA
REKLAMA
Jaką ilość alkoholu możemy przewieźć z kraju do kraju w ramach UE
REKLAMA
Ilości alkoholu, które możemy legalnie przywieźć ze sobą z wakacyjnych podróży reguluje Ustawa z dnia 6 grudnia 2008 roku o podatku akcyzowym. Limity alkoholu różnią się, w zależności od miejsc, z których go przywozimy. Największe ilości możemy zabrać ze sobą z krajów należących do Unii Europejskiej. W naszych bagażach może znaleźć się, aż 90 litrów wina, 110 litrów piwa, 20 litrów produktów pośrednich oraz 10 litrów alkoholu etylowego. Ilości alkoholu liczone są „na osobę” dlatego np. przeciętna rodzina z dzieckiem, które ukończyło 18 lat, może przywieźć ze sobą do kraju nawet 270 litów wina! Warto pamiętać, że podróżując samolotem nie przewieziemy spirytusu, ponieważ jest łatwopalny. Jeśli ilości alkoholu przekroczą dozwolone limity, wówczas będziemy musieli zapłacić podatek akcyzowy od całości przewożonych zapasów.
REKLAMA
Mimo, iż większość krajów Unii Europejskiej jest członkiem Strefy Schengen, strażnicy celni mogą zatrzymać i sprawdzić nasz pojazd. Zajmują się tym mobilne grupy kontrolne. Jeśli podczas takiej kontroli okaże się, że posiadamy więcej alkoholu niż przewidują limity, celnicy mogą skonfiskować nadwyżkowy towar oraz ukarać nas mandatem – nawet do 3200 zł.
Zobacz też: Obowiązkowe wyposażenie samochodów za granicą, a mandat
Ile alkoholu można przywieźć z kraju spoza Unii Europejskiej?
Limity dla alkoholi przywożonych spoza krajów należących do Unii Europejskiej są znacznie mniejsze. W tym wypadku możemy zabrać ze sobą tylko 4 litry wina i 16 litrów piwa lub 1 litr mocnego alkoholu (powyżej 80 proc.). Kary za przekroczenie limitów są analogiczne jak w przypadku alkoholi przywożonych z Unii Europejskiej.
Podane limity dotyczą ilości alkoholu przywożonego na tzw. użytek własny. Dotyczą osób pełnoletnich, ponieważ podróżnym do 18 roku życia nie wolno posiadać żadnych ilości alkoholu.
Zobacz też: Jazda z psem w samochodzie - przydatne porady
W jaki sposób przewozić wino samochodem?
REKLAMA
Jedną z najważniejszych kwestii jest odpowiednia temperatura – optymalna to 12°C. Zbyt wysoka skraca okres przydatności wina do spożycia, zaś zbyt niska spowalnia proces dojrzewania. Dlatego w takim wypadku wino będzie musiało pozostać nieotwarte jeszcze przez jakiś czas, by osiągnąć odpowiednie walory smakowe. Ważne aby podczas transportu zapewnić mu stałą temperaturę. Wszelkie wahania, nawet niewielkie mogą znacząco wpłynąć na jego przydatność do spożycia. Szczególnie powinniśmy zwrócić uwagę na wina białe, które są delikatniejsze, a tym samym bardziej wrażliwe na zmianę temperatury, niż czerwone.
Transportowane wino nie powinno być wystawione na światło. Przyspiesza ono jego dojrzewanie i niekorzystnie wpływa na smak i zapach. Ponadto światło powoduje uwalnianie w alkoholu związków siarki.
Miejsce, w którym przewozimy wino musi posiadać stały dopływ powietrza. Ten alkohol łatwo pochłania inne zapachy dlatego ważne jest to by odseparować go od produktów, które wytwarzają intensywny zapach (np. serów).
Zaleca się aby transportować je w pozycji poziomej tak aby zawartość butelki dotykała korka. Zabezpiecza to przed jego wyschnięciem i zachowuje szczelność butelki. Ważna dla wina jest również wilgotność powietrza, o którą trudno przewożąc wino samochodem, pociągiem, autobusem czy samolotem.
Mimo spełnienia wszystkich warunków, transport wina wpływa na nie niekorzystnie przede wszystkim ze względu na wibracje jakim jest poddawane podczas jazdy. Przedstawione warunki odnoszą się także do sposobów przechowywania wina w domu, po przyjeździe z wakacji.
Źródło: Materiały prasowe Pro-Log SA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.
REKLAMA