Kulinarne podróże: co jada się na Kresach Wschodnich?

REKLAMA
REKLAMA
Przy okazji podróży po kresach wschodnich wcześniej czy później będziemy musieli spróbować tamtejszej kuchni. Przed wyjazdem do tej krainy geograficznej warto znać kilka szczegółów na temat jej charakterystyki.
Kresy Wschodnie na przestrzeni dziejów znajdowały się w kulinarnej strefie wpływów Rosji i Austro-Węgier. Do najbardziej popularnych potraw tego regionu zalicza się kaszę ze skwarkami czy też bliny. Te ostatnie to nic innego jak placki zrobione z mleka, mąki pszennej, drożdży oraz roztopionego masła. Głównym składnikiem tamtejszej kuchni są ziemniaki, które stanowią podstawę m.in. placków, pyz czy też kartaczy. Słodką potrawą kojarzoną z kresami jest kutia.
REKLAMA
Zobacz również: Jak omijać przeszkody?
Kutia to topowe danie kresów wschodnich, które przygotowuje się z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu lub miodu i bakalii.
Dopełnieniem tego deseru są kawałki kandyzowanej pomarańczy wraz z migdałami. Kutia jako jedna z kulinarnych wizytówek kresów wschodnich, gości na wigilijnych stołach od pokoleń. Tradycyjne potrawy kuchni kresowej – pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami, kulebiak są dostępne w każdej karczmie na Kresach Wschodnich.
Zobacz również: Jak pokonywać kałuże?
Jeśli jesteśmy na Kresach Wschodnich starajmy się konsumować jak najwięcej potraw z tego tradycyjnego menu. Wówczas wrażenia smakowe będą w stanie nam wiele powiedzieć o obyczajowości i kulturze regionu.
REKLAMA
REKLAMA