Kulinarne podróże: co jada się na Kresach Wschodnich?
REKLAMA
REKLAMA
Kresy Wschodnie na przestrzeni dziejów znajdowały się w kulinarnej strefie wpływów Rosji i Austro-Węgier. Do najbardziej popularnych potraw tego regionu zalicza się kaszę ze skwarkami czy też bliny. Te ostatnie to nic innego jak placki zrobione z mleka, mąki pszennej, drożdży oraz roztopionego masła. Głównym składnikiem tamtejszej kuchni są ziemniaki, które stanowią podstawę m.in. placków, pyz czy też kartaczy. Słodką potrawą kojarzoną z kresami jest kutia.
REKLAMA
Zobacz również: Jak omijać przeszkody?
Kutia to topowe danie kresów wschodnich, które przygotowuje się z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu lub miodu i bakalii.
Dopełnieniem tego deseru są kawałki kandyzowanej pomarańczy wraz z migdałami. Kutia jako jedna z kulinarnych wizytówek kresów wschodnich, gości na wigilijnych stołach od pokoleń. Tradycyjne potrawy kuchni kresowej – pierogi ruskie czy z kapustą i grzybami, kulebiak są dostępne w każdej karczmie na Kresach Wschodnich.
Zobacz również: Jak pokonywać kałuże?
Jeśli jesteśmy na Kresach Wschodnich starajmy się konsumować jak najwięcej potraw z tego tradycyjnego menu. Wówczas wrażenia smakowe będą w stanie nam wiele powiedzieć o obyczajowości i kulturze regionu.
REKLAMA
REKLAMA