Śladami sommelierów: Zachowice
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli znajdujemy się w rejonie Wrocławia to kierując się 15 kilometrów na południe trafimy do pierwszej polskiej winnicy, która pojawia się na kartach historii w 1995. Dopiero od jesieni tego roku mamy okazję zakupić pierwsze gatunki wina wyprodukowane w tym magicznym miejscu. Winnica w Zachowicach została założona przez Mike’a Whitney’a, który pasję do wina przeniósł z rodzinnej Kalifornii.
REKLAMA
Zobacz również: Jak omijać przeszkody, tarasujące jeden pas ruchu na drodze wielopasmowej?
REKLAMA
Obecnie poza zwykłą winnicą na jej terenie znajdziemy profesjonalną winiarnię i linie produkcyjną. Na terenie winnicy produkuje się szczepy : rieslinga, pinot noir i chardonnay. Riesling wyprodukowany w Zachowicach odznacza się zapachem owocowo-kwiatowym. W smaku wyczuwalne sa elementy kwiatu akacji, lipy oraz nuty miodu czy rodzynek. To wino cechuje wyraźna kwasowość i świeży aromat.
Chardonnay z winnicy w Zachowicach to przede wszystkim nuty dębowe, dym, świeże grzanki. W aromacie wyczujemy również wanilię i białe owoce. Doskonale nadaje się do drobiu czy łagodnych serów.
Pinot noir to efekt długiego leżakowania w dębowych beczkach. W jego aromacie zauważymy wiśnie, śliwki, nuty korzenne, pieprz, wanilie czy dym. Doskonale nadaje się do podawania z tradycyjnymi wędlinami czy też potrawami z grilla.
Zobacz również: Na co należy zwrócić uwagę przed przystąpieniem do dalekiej podróży?
REKLAMA
REKLAMA