Kulinarne podróże: co jada się w Warszawie?
REKLAMA
REKLAMA
Efektem tej fuzji gatunkowej stały się flaki po warszawsku czy też pieczona gęś z jabłkami i modrą kapustą. Podaje się ją często z dodatkiem kaszy gryczanej, ewentualnie z kluskami. Jednym z bardziej rozpoznawalnych dań tego regionu jest kurczak po polsku, nadziewany siekanymi podrobami i natką pietruszki oraz bułką i jajkiem. Podawany jest z kopytkami polanymi syropem z buraków cukrowych.
REKLAMA
Zobacz również: Jak omijać miejsca tworzenia się korków?
Warszawa jest miejscem idealnym dla smakoszy – na jej terenie znajdują się setki restauracji, które w większości specjalizują się w kuchni „fusion”.
Ponadto wielbiciele kuchni regionalnych również będą mieli szerokie pole do popisu – znajduje się tutaj cała gama kuchni tajskich, bawarskich, rosyjskich, australijskich czy japońskich. Wszystko zależy od naszych preferencji i zasobności portfela. Jeśli chcemy zjeść wykwitnie i drogo powinniśmy wybrać się do hotelowej restauracji. Wówczas w parze z jakością będą szły podwójne ceny za dania, za które możemy zapłacić o połowę mniej w mniejszej restauracji. Wielkość i rozmach danej marki nie zawsze musi oznaczać niewyobrażalnej jakości.
Zobacz również: Jak zachowywać się wobec autobusów?
REKLAMA
REKLAMA