Kulinarne podróże: co warto wiedzieć o kuchni kujawskiej
REKLAMA
REKLAMA
Jeśli podczas eskapady po Kujawach znajdziemy się w Bydgoszczy to koniecznie musimy spróbować czerniny z golcami. Podobną wersję przygotowuje się też na Kaszubach. Głównym składnikiem kuchni kujawskiej są gęsi, drób, kaczki oraz ryby. Spotkamy je w każdej karczmie czy restauracji, którą odwiedzimy na tym terenie.
REKLAMA
Zobacz również: Pomorze zimą: Czyli na tropie kanadyjskich osadników na Kaszubach
REKLAMA
Jeśli przebywając na Kujawach będziemy mieli ochotę na deser to z pewnością powinniśmy spróbować ryżu oblanego masłem z suszonymi śliwkami oraz rodzynkami. Innym słodkim przysmakiem regionu są miodowe pierniczki.
Z racji bliskiej odległości do morza w kuchni regionalnej obecny jest śledź. Podaje się go często z jabłkami w akompaniamencie drobiu.
Pasztet przyrządza się tam na zimno z dodatkiem fasoli oraz jabłek. Zupą przed którą nie można „przejść obojętnie” – czując jej aromat – jest Grudziądzka zupa z korala. Określa ją słodki smak i przygotowywana jest na bazie śmietany, ryżu, dyni i migdałów.
Zobacz również: Podróż w rytmie country: Mrągowo cz. I
Kuchnia regionalna Kujaw może poszczycić się doskonałymi wypiekami. Należą do nich m.in. : chleb z kminkiem czy z makiem, razowiec ze słonecznikiem tudzież maca borowiacka. Inspiracją zaczerpnięta z Kresów Wschodnich jest kajmak, z udziałem którego przygotowuje się regionalne desery.
REKLAMA
REKLAMA