Kulinarne podróże: co jedzą na Kaszubach i Pomorzu?
REKLAMA
REKLAMA
Rejon Pomorza i Kaszub z racji swojego położenia geograficznego obfituje w ryby, przyrządzane na setki sposobów. Kaszubi dodają ryby nawet do jajecznicy. Bardzo popularnym daniem są flaki przygotowywane z węgorza. Kaszubi w swoim języku nazywają je „ksywe z pulkami”.
REKLAMA
Zobacz również: Kaszubski entertainment – czyli czas wolny w Stężycy cz. I
Ten region opanował sztukę przyrządzania ryb do perfekcji. Kaszubi dowiedzieli się, że smak ryby zależny jest od czasu i sposobu złowienia. W ich mniemaniu ryby złowione późną jesienią są lepszej jakości, aniżeli te które wyławia się prosto z przerębli.
Rejon Kaszub rzadziej w swojej kuchni sięga po mięso. Najbardziej cenionym daniem z drobiu jest gęś faszerowana bądź wędzona. Z dań mięsnych Kaszubi zasłynęli dzięki „wurstom” – czyli kiełbasom oraz „liberkom”. Te ostatnie to nic innego jak kiszka.
Zobacz również: Kulinarne podróże: co jada się na Kresach Wschodnich?
REKLAMA
Kulinarną wizytówka regionu Pomorza bezapelacyjnie pozostaje rylec - galaretka z nóżek z drobno posiekanym mięsem oraz zakwaszonym octem.
Jeżeli znajdziemy się gdzieś w gminie Stężyca to na pewno staniemy przed wyborem zjedzenia czerniny. Jest to zupa z gęsiej lub kaczej krwi z dodatkiem owoców.
Niektórzy mogą mieć jednak opory przed jej zjedzeniem a to głównie ze względów estetycznych. Jednak warto konsumować regionalne potrawy podczas podróży do najprzeróżniejszych regionów Polski.
REKLAMA
REKLAMA