Kulinarne podróże: co jada się na Podlasiu?
REKLAMA
REKLAMA
Pamiętajmy, że rdzeń gotowania w tym regionie stanowią potrawy ziemniaczane – czyli babki, placki oraz kiszka ziemniaczana. Znany jest również pochodzący z Litwy kindziuk (rodzaj wędliny) oraz „palcówka”, kiełbasa wieprzowa przyrządzona w cienkim jelicie. Obecnie jest sprzedawana na terenie Podlasia jako produkt regionalny.
REKLAMA
Zobacz również: Kulinarne podróże: Co jedzą na Kaszubach i Pomorzu?
Kuchnia tego regionu nie zapomina również o dziczyźnie. Z mocnych alkoholi na pewno firmuje się tam żubrówkę, czyli wódkę z trawą żubrową, która rośnie na terytorium Puszczy Białowieskiej.
Każda cukiernia czy kawiarnia na tym terenie posiada w swoim menu sękacza. Jest to tradycyjne ciasto biszkoptowo – tłuszczowe, które pieczone jest na otwartym ogniu przy użyciu specjalnego rożna.
Zobacz również: Samochodem po Mazurach : Park Dzikich Zwierząt Kadzidłowo
Na charakter kuchni podlaskiej miały wpływ tatarskie, litewskie i białoruskie potrawy. W tej kuchni regionalnej wykorzystuje się także owoce lasu – mowa tutaj o grzybach czy też jagodach, malinach, jeżynach. Grzyby podaje się duszone w sosie. Stanowią one także dodatek do niektórych potraw. Najbardziej znane są podlaskie grzyby z chrzanem, które stanowią świetną regionalną przekąskę.
REKLAMA
REKLAMA