Kulinarne podróże: Dzień ryby na Helu
REKLAMA
REKLAMA
Ulica Wiejska Na Helu od lat przyciąga liczne rzesze turystów. Znajdują się w niej nastrojowe restauracje czy też stare domy rybackie. W sezonie ciągle jest tam duży ruch i ciężko znaleźć wolny stolik. Menu przyportowych knajpek jest dość zróżnicowane. Możemy zjeść zwykłe schabowe z ziemniakami bądź delektować się świeżą rybą z rusztu. Rokrocznie w ostatnią sobotę lipca organizowany jest Dzień Ryby. Uczestnicy konkursu przygotowują przepisy kulinarne z morskich ryb: dorsza, śledzia, łososia czy flądry. Za każdym razem zaskakują jury nowatorskim przepisem.
REKLAMA
Zobacz również: Muzea motoryzacji: Poznań
REKLAMA
Helskie święto ryby to rywalizacja helskich restauratorów, którzy przygotowują rybę na setki sposobów na potrzeby konkursu. Po wyłonieniu zwycięzcy to właśnie publiczność spełnia rolę krytyka kulinarnego i ocenia jakość potraw. Polecamy uczestnictwo w tym święcie, które jest kulinarnym rajem dla smakoszy i amatorów morskich ryb.
Hel jest jednym z najbardziej obleganych miejsc na turystycznej mapie Polski. Cały półwysep najeżony jest kurortami, które latem pękają w szwach. Zimą również coraz częściej są odwiedzane przez ludzi, którzy lubią oddychać świeżym, jodowym powietrzem.
Zobacz również: Jak przewozić ładunki przyczepą bagażową i campingową?
W mieście Hel warto zwiedzić również : Muzeum Rybołówstwa, Wielkie Bunkrowisko czy też Fokarium.
REKLAMA
REKLAMA