Podróże kulinarne: Lębork
REKLAMA
REKLAMA
Lębork leży na terenie województwa pomorskiego. Położony jest w pradolinie Łeby – Redy. Od południa graniczy ze wzgórzami Pojezierza Kaszubskiego, od północy – z Wysoczyzną Żarnowiecką. Lasy zajmują ponad 20% powierzchni miasta.
REKLAMA
Zobacz również: Jak dobrać strój i obuwie do Nordic Walking?
REKLAMA
Lębork zaskakuje turystów nie tylko za sprawą zróżnicowanej rzeźby terenu. To miasto słynie także z różnorodności wypieków cukierniczych. Ponadto region znany jest z dużej ilości piekarni. Lokalne bułki są znanym i cenionym towarem eksportowym. Lęborski chleb zdążył zasłynąć nawet poza granicami naszego kraju.
Jeżeli zawitamy do tego miasta we wrześniu to będziemy mieli okazję skorzystać z Kulinariów Błękitnej Krainy. Jest to cykliczna impreza mająca na celu promocje regionalnych potraw i przysmaków. W tym evencie uczestniczą właściciele obiektów gastronomicznych, którzy prezentują swoje produkty uczestnikom targów. Prezentowane potrawy są w dużej mierze kwintesencją kaszubskiej kuchni, lecz zdarzają się wyjątki w postaci innych regionalnych produktów.
Zobacz również: Podróże kulinarne: jaka jest naprawdę kuchnia śląska?
Tegoroczni laureaci kulinarnej rywalizacji, to restauracja Odojewskich z Nieżychowic oraz lokal o nazwie „Betlejem”, ulokowany w Leśnicach. Ta pierwsza restauracja może poszczycić się pysznym faszerowanym szczupakiem, natomiast druga serwuje pysznego pieczonego indyka.
REKLAMA
REKLAMA