Specjalistyczne środki transportu do przewozu żywności
Żywność podczas transportu musi być odpowiednio chroniona. Podstawowy wymóg to przewóz specjalistycznymi środkami transportu, które mają konstrukcję i wyposażenie odpowiednie do rodzaju transportowanego ładunku. Transportery do transportowania żywności muszą być utrzymywane w czystości i dobrym stanie technicznym oraz umożliwiać czyszczenie i/lub dezynfekcję. Muszą także posiadać odpowiednią konstrukcję, która zapewni temperaturę dostosowaną do przewożonych produktów. Ważne jest też zachowanie odpowiedniej wilgotności i szczelności, aby ochronić żywność przed wpływem czynników zewnętrznych. Nadzór nad przewozem produktów spożywczy powinna sprawować specjalnie przeszkolona osoba. W praktyce najczęściej jest to kierowca. Powinien on mieć aktualną książeczkę zdrowia potwierdzającą brak przeciwwskazań do kontaktu z żywnością. – podkreśla Andrzej Kolosowski, Prezes Zarządu AsstrA Polska.
Co to jest międzynarodowa umowa ATP?
Umowa ATP, opracowana przez specjalnie do tego celu powołaną komisję w ramach Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ, określa zarówno rodzaje artykułów żywnościowych podatnych na szybkie psucie, temperatury wymaganej podczas przewozu, jak i szczegółowe warunki, które powinny spełniać pojazdy używane do przewozu tych artykułów. Umowa ATP określa również sposób oznaczenia znakami rozpoznawczymi jak i warunki badań takich pojazdów. Do konwencji ATP przystąpiły następujące kraje: Austria, Belgia, Chorwacja, Czechy, Dania, Federacja Rosyjska, Finlandia, Grecja, Hiszpania, Holandia, Irlandia, Jugosławia, Kazachstan, Luksemburg, Maroko, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Słowacja, Słowenia, Szwecja, USA, Węgry, Wielka Brytania, Włochy.
Źródło: AsstrA Associated Traffic AG