Sposoby na odkręcenie zapieczonej śruby
REKLAMA
REKLAMA
Zapieczona śruba - gdy psikanie preparatem nie pomaga
Jednym z najprostszych rozwiązań jest spryskanie gwintu specjalnym preparatem penetrująco-smarującym. Po odczekaniu kilku minut, podczas których środek zacznie działać, możemy przystąpić do pracy. Ten sposób będzie dość skuteczny w sytuacji, gdy preparat ma możliwość dotarcia do gwintu. Jeśli jednak łeb śruby szczelnie przylega do powierzchni, szanse na to są niewielkie. Trzeba w takim wypadku szukać innej drogi. Czasami wystarczy, kilka razy z wyczuciem obstukać śrubę młotkiem – pamiętając jednak, żeby nie uszkodzić gwintu. Dzięki temu struktura zapieczenia może ulec poluźnieniu, preparat dotrze do gwintu, a połączenie da się poluzować.
REKLAMA
Zobacz też: Używana Honda Civic VIII – opinie (hatchback)
Innym, bardziej profesjonalnym sposobem jest wykorzystanie tzw. klucza udarowego. Odpowiednia konstrukcja i właściwie dobrane składniki stopowe sprawiają, że narzędzie to może przyjmować siłę uderzenia. – Optymalna jest tu stal chromowo-molibdenowa (CrMo) – tłumaczy Emil Sieligowski, Brand Manager marki dedykowanych profesjonalistom narzędzi PROLINE – Ponieważ jest twardsza i bardziej wytrzymała, stosuje się ją do produkcji narzędzi najwyższej jakości, często używanych do zadań specjalnych, np. nasadek udarowych czy specjalnych udarowych kluczy oczkowych, które mają wzmocnione główki, przeznaczone do pobijania – dodaje ekspert.
Jak używać klucza udarowego?
Zasada użycia klucza udarowego jest prosta. Klucz zakładamy na łeb śruby lub nakrętkę i uderzamy młotkiem w ramię. W chwili uderzenia powstanie odpowiednio duży moment obrotowy, który powinien pomóc w ruszeniu śruby. Na zakończenie przeglądu sposobów radzenia sobie z opornymi śrubami i nakrętkami warto wspomnieć o technice podgrzania zapieczonego połączenia płomieniem. – Zanim przystąpimy do pracy bezwzględnie należy upewnić się, że w pobliżu miejsca podgrzewania nie znajdują się substancje łatwopalne i nie ma zagrożenia wybuchem. Płomień kierujemy na połączenie i podgrzewamy je do temperatury ok 500 st. Celsjusza, a następnie gwałtownie ochładzamy polewając zimną wodą. Zmianie ulega struktura zapieczenia i połączenie można poluzować - mówi Walery Koszelkowski, zajmujący się kontrolą jakości produktów marki Proline i Proline HD.
Zobacz też: Jak zregenerować stalowe felgi?
Źródło: Materiały prasowe Proline
REKLAMA
REKLAMA
© Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone. Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy INFOR PL S.A.